ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Σωρού 74, Μαρούσι, Αθήνα

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

2.000 τ.μ. + 700 τ.μ. υπόγειο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Κατασκευασμένο

ΕΤΟΣ

2022

Το νέο κτίριο του Μητροπολιτικού Κολλεγίου αποτελεί το τέταρτο κτίριο του πανεπιστημιακού campus και προκύπτει από την ανάγκη κάλυψης των αυξημένων εκπαιδευτικών αναγκών του Κολλεγίου. Πρόκειται για ένα κτίριο μικτής χρήσης, καθώς φιλοξενεί στο ισόγειο τους χώρους μιας νέας πανεπιστημιακής κλινικής ευρωπαϊκών προδιαγραφών, στον πρώτο όροφο χώρους εκπαίδευσης φοιτητών και στο δεύτερο όροφο όλα τα γραφεία διοίκησης, τα οποία συγκεντρώνονται εδώ από όλα τα υπόλοιπα κτίρια.

Το νέο κτίριο τοποθετείται στην νοτιοανατολική γωνία του οικοπέδου, έτσι ώστε να αφήνει το μέγιστο δυνατό ελεύθερο χώρο ανάμεσα στα κτίρια και να σκιάζει το ελάχιστο δυνατό τα υφιστάμενα κτίρια. Ακολουθεί μεν την ογκοπλασία και τη μορφολογία των υφιστάμενων κτισμάτων, έτσι ώστε να προκύπτει ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο κτισμάτων, αλλά ταυτόχρονα διαφοροποιείται και αποκτάει τη δική του ταυτότητα μέσω του κελύφους του. Το κέλυφος παύει να είναι μια οριζόντια επανάληψη περσίδων και αρχίζει να αλλάζει γωνίες, κατευθύνσεις και πυκνότητα, ακουλουθώντας περιμετρικά μια ενιαία τεθλασμένη γραμμή.

Το κτίριο είναι επιπλέον καινοτόμο, καθώς κατατάσσεται σε ενεργειακή κλάση Α+ με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Είναι πλήρως αυτοματοποιημένο με σύστημα KNX, με αποτέλεσμα να είναι δυνατός ο χειρισμός και η παρακολούθηση του απομακρυσμένα. Ο φωτισμός έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη παρουσία και να αυξομειώνεται η ένταση του ανάλογα με το φως που εισέρχεται από τα κουφώματα. Ο κλιματισμός είναι VRV με συστήματα inverter, το δώμα είναι φυτεμένο, τα ζεστά νερά χρήσης παράγονται από ηλιακά συστήματα και προβλέπεται εγκατάσταση φωτοβολταικού συστήματος για τον μηδενισμό της κατανάλωσης.

 

Αρχιτέκτονας Έργου: Μαρία Ανθοπούλου

Ομάδα Μελέτης: Μαρία Ανθοπούλου, Στέλλα Κωστελέτου

Μηχανικός Kατασκευής: Ιωάννης Παπαδόπουλος

Ομάδα Κατασκευής: Ιωάννης Παπαδόπουλος, Σάκης Σάκος, Νίκος Άνινος

Φωτογράφος: Παναγιώτης Βουμβάκης

Share This Project