ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ερμού 78, Πάτρα

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

2.400 τ.μ.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Κατασκευασμένο

ΕΤΟΣ

2021

Η ανακατασκευή του υφιστάμενου εξαώροφου κτιρίου στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε το νέο κτίριο να αποτελέσει νέο τοπόσημο της περιοχής και να δώσει μια νέα πνοή στην πόλη. Το ιστορικό κτίριο, που για χρόνια αποτελούσε την κεντρική κλινική της πόλης, μετατρέπεται πλέον στο νέο μητροπολιτικό κολλέγιο της πόλης, έναν τόπο συνεύρεσης μελλοντικών επιστημόνων. Στόχος, λοιπόν, του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι το νέο κτίριο να εκσυγχρονιστεί εσωτερικά και εξωτερικά και να αποτελέσει ταυτόχρονα αφετηρία ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής.

Ροικές χαράξεις, γραμμικές συνέχειες και ογκοπλαστικοί μετασχηματισμοί χαρακτηρίζουν το εσωτερικό design, εμπνέοντας και αποπνέοντας τη φρεσκάδα ενός καινοτόμου νεαρού ατόμου. Η πρόταση περιλαμβάνει τη διαμόρφωση των ορόφων με τέτοιο τρόπο, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες της σχολής. Στο ισόγειο διαμορφώνεται ο χώρος υποδοχής των σπουδαστών και των επισκεπτών, στους τρεις πρώτους ορόφους αναπτύσσονται οι αίθουσες και τα εργαστήρια της σχολής, ενώ στους τρεις τελευταίους ορόφους φιλοξενούνται το αμφιθέατρο, η βιβλιοθήκη, κάποιες αίθουσες και τα γραφεία της διοίκησης. Οι βοηθητικοί χώροι, το κυλικείο και η αυλή-αίθριο βρίσκονται στο υπόγειο.

Επιλέγονται φυσικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον και στόχος είναι η εισαγωγή του φυσικού στοιχείου τόσο στην όψη, όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου. Ξύλο και κρεμαστοί κήποι αποτελούν την κεντρική ιδέα, συμβολίζοντας μια εποχή όπου η στροφή προς τη φύση είναι απαραίτητη. Η εφαρμογή ξύλινων περσίδων στην όψη ενισχύει τη βιοκλιματική συμπεριφορά του κτιρίου και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα όριο, ένα δεύτερο κέλυφος που το περιβάλλει και το προστατεύει.

 

Αρχιτέκτονας Έργου: Μαρία Ανθοπούλου

Ομάδα Μελέτης: Μαρία Ανθοπούλου, Στέλλα Κωστελέτου

Μηχανικός Kατασκευής: Ιωάννης Παπαδόπουλος

Ομάδα Κατασκευής: Ιωάννης Παπαδόπουλος, Μίλτος Ζώτος

Φωτογράφος: Μαριάννα Μπίστη

Share This Project